hoekplaatje hoekplaatje hoekplaatje hoekplaatje
                    Levermeridiaan           Galblaasmeridiaan          


LEVERMERIDIAAN

Verloop
De levermeridiaan begint bij de binnenste nagelhoek van de grote teen en loopt via de binnenkant van het been omhoog naar het dijbeen en de buik. Hij eindigt tussen de ribben.

Functie: beheersing
De levermeridiaan werkt samen met de galblaasmeridiaan. Hij is verbonden met de opslag van bloed en met het verspreiden van de levensenergie, zodat alle lichamelijke functies soepel verlopen. Deze meridiaan heerst over de pezen en de banden, hij voedt de ogen en hij manifesteert zich in de nagels.

Disbalans
Onevenwichtigheid in de levermeridiaan kan zich fysiek uiten in vermoeidheid, oogproblemen, leverproblemen, spijsverteringsproblemen, migraine, jicht, artritis en problemen met gewrichten, pezen en gewrichtsbanden. In psychisch opzicht komt een disbalans tot uiting in bijvoorbeeld agressie, ongeduld, prikkelbaarheid, gebrek aan visie en vastberadenheid en overmatig werken.GALBLAASMERIDIAAN

Verloop
De galblaasmeridiaan begint aan de buitenkant van de oogkas en gaat naar de kaak. Hij zigzagt twee keer over de zijkant van het hoofd en daalt dan af naar de nek en via de zijkant van het lichaam gaat hij verder naar beneden. Via de zijkant van het been loopt hij naar de vierde teen. Hij eindigt bij de buitenste nagelhoek.

Functie: opslag en verdeling
De galblaasmeridiaan beïnvloedt de opslag en de uitscheiding van gal en de vertering van vetten, samen met de levermeridiaan. Hij verspreidt de energie van voedingsstoffen door het lichaam, waardoor de energie door het hele lichaam heen in evenwicht blijft.

Disbalans
Wanneer de galblaasmeridiaan niet in balans is, geeft dit lichamelijke klachten zoals galstenen, galblaasproblemen, slechte vertering van vetten, misselijkheid, hoofdpijn, duizeligheid, vermoeide benen en stijve spieren aan de zijkant van het lichaam. In psychisch opzicht kan dit tot uiting komen in besluiteloosheid, verlegenheid, gebrek aan initiatief, ongeduld, prikkelbaarheid, frustratie, geïrriteerdheid, gejaagdheid en overambitieus zijn.